Cascina Disa - Elio Sandri
Cascina Disa var fram tills ett par år sedan en av Barolodistriktets bäst bevarade hemligheter. Så är dock inte fallet längre, och det är lätt att förstå varför för den som har smakat vinerna härifrån.
Egendomen består av en enda vingård på ca 7 hektar i byn Perno (i kommunen Monforte d'Alba), varav merparten är planterad med Nebbiolo, men här finns såklart även lite Barbera och Dolcetto. De äldsta delarna av vingården planterades 1937 och dessa nebbiolodruvor används mestadels till Cascina Disas Barolo Riserva, ett vin som mer och mer anses som ett av de riktigt stora, traditionellt gjorda Barolovinerna.
I källaren används betongtankar för jäsning och slavonska botti-fat om 20-40 hektoliter för lagring. Macerationen är lång och varsam för att extrahera så mycket smakämnen och nebbiolokaraktär som möjligt och möjliggöra många års lagring.
Elio Sandri är en man med djup förståelse för sin terroir och Nebbiolo, på ett sätt som få andra. Och han lyckas förmedla sin kunskap i vinerna. De uttrycker sin växtplats och sin årgång på det renaste och tydligaste sätt man kan föreställa sig.
Elio Sandris viner är veganviner.